Headfidy

QQ登錄

只需一步,快速開始

Login

免註冊即享有會員功能

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1478|回復: 61

[測試報告] 自然、原音之演繹 - Jomo Flamenco

睇左 AV show 回顧既朋友都應該睇到當日有對非常吸睛既耳機誘惑左我! 但係點解 AV show 都成個月,今日先出到呢個 review?! 背後真係有段小插曲要講講! 話說 AV show 當日我無試過件新品就帶左對 Flamenco 返屋企,當我第一下聽既時候 d switch 係全off , 感覺無咩特別,咁就無理佢插住 player 開始煲! 煲左一日,返工搭車就玩下 d 掣 ⋯⋯ 咦,右邊高中好似暗左咁多,唔通耳膠唔fit 或者未煲? 如是者我又忘記左偏聲啪返全off 去煲左一日.... 第二日再聽,喂,真係右邊偏到好誇喎!!! 估計係有一邊treble booster 掣出問題, 拿拿聲同代理講,拎返上去... 代理話 Jomo 會馬上幫我處理! 咁再等左大約十五日就收到電話有得拎喇!!! 真係要讚一下 Crystal Sound Audio 同 Jomo 既速度!!!! 今次試好左 d 掣先收貨... 咁經過又出 trip , 又忙下,見都煲左 130 小時左右,認認真真去聽下然後出返個包膠!

今次主角 Jomo Flamenco 係 universal fit 限量 5 對版本,全對係金絲碳纖已經引到我死死下!!  11 單元,5 way crossover, 金屬咀,仲有 bass booster 同 treble booster 玩,成個 configure 已經拎我抗拒唔到佢! 早響 av show 前其實都已經響 D 仔試過,當時心大心細,因為無 Universal, 只可以做cm, 做碳纖面又要加錢.... 搞搞埋埋挨兩雞,果一刻銀包同聲音黎個大決戰,最後銀包贏左個馬鼻! 原因係花得兩皮,不如慢慢諗下先啦!  皇天不負有心人,av show 出對限量 universal ,仲要係一個吸引價位添! 諗都唔使諗,衝!!  

有張保用咭,上面寫左 C2/C5 ... 5對之中既 no.2

金屬咀,金絲碳纖,booster switch... 死未!

睇埋個正面,死喇呱!

原裝跟左 Effect Audio 既 Ares II.... 條線我都幾鍾意

會場買果日仲有加送一個 Flamenco 既碳纖耳機盒,不過我無影,sorry sorry~
煲左 130 小時先敢去寫係有原因,開聲時,我覺得係有 d 焗,全off 時焗到有d 過份... 當然同 demo 有天淵之別,全on 都仲可以聽得下。仲記得入手當日代理 Ben 哥都在場,佢都remind 左要煲返一段長時間先有料到! okok .... 我就唔心急既,一於煲返佢一百小時以上先再聽下。 今朝加加埋埋都煲左 130 個鐘,就認真地去聽下有咩變化!
先係全 off, 一開聲就好似廿零個鐘時全 on 既感覺,聲音係好自然,橫向音場算闊,縱向亦有一定深度... 個人覺得 Flamenco 既定位係平均宜偏向少許鑑聽既風格。三頻中唔會過份地去突出某一頻段,但係三頻都充滿著細緻既音樂,Flamenco 用左 4 粒中頻單元,開頭會以為中頻會比較突顯,但入耳既感覺係包滿感覺多於貼耳感覺,人聲係非常自然,似係無經過咪高峰,歌手就咁企響個 stage 唱出黎,還原度之高實在驚人!!  可能我用左 Audio Genetic 既 Apollo 去夾佢,高頻延伸非常順滑,亦都不帶任何毛刺感,相反空氣感十足。可能有會朋友稍稍覺得佢低頻量不足,但如果以三頻平均去聽,我覺得都好足夠!! 暫時我都係講緊全 off mode , 咁開左個 bass boost 又會點呢?? 真係會變左兩回事,Flamenco 有一粒 sub bass 單元,兩粒 bass 單元,開左bass booster 時,sub bass 單元發揮佢個本性,我唔會話佢係拳拳入肉既punching, 但係佢個下潛同回彈都令人一聽難忘!  連帶中頻都變得更rich.... 不過都係果句,大家入手左,要花少少時間去 un 下粒 sub bass 單元,因為佢開聲果下你係想鬧爆佢,又矇又唔潛!小弟我而家都仲用 double bass 慢慢 un 緊佢。咁淨係打開粒 treble booster 又點呢?! 首先我唔係一個高頻控既人,但對我黎講,打開左個高頻後,整體音場再打開多一圈,我用黎聽a acoustic Live 既演唱會有一份置身其中既感覺,現場感足,但絕對不合rock live⋯⋯(會覺得唔到位)。
總結 Flamenco 130 小時 performance, 平均,好detail... 音場寬闊,樂器定位非常精盡,聽classic 係可以話一流表現! 人聲比較自然大氣,好舒服。但如果主打 rock , metal,Flamenco 未必係最佳之選。定價 16k+ 黎講,有玩味,可以自我調較聲音,又交出呢個質素,絕對無over pricing 既感覺!

評分

查看全部評分

回復

恭喜九爺,睇九爺寫評測,有種仲正過自己去聽的感覺,睇見都流口水

評分

查看全部評分

回復

精彩報告!我都係試左好多次demo,不斷試聽唔同既耳機,最後決定左呢隻Flamenco,可惜無去到會場無緣入手呢隻特別版 最後唯有入手隻cm
回復

恭喜狗爺入手好耳機
回復

edited edited
回復

billyduck 發表於 2017-9-15 17:34
恭喜九爺,睇九爺寫評測,有種仲正過自己去聽的感覺,睇見都流口水
...

咁好口要加你分囉
回復

yuen1111 發表於 2017-9-16 00:37
精彩報告!我都係試左好多次demo,不斷試聽唔同既耳機,最後決定左呢隻Flamenco,可惜無去到會場無緣入手呢 ...

咁我俾定少少意見你,呢對 falmenco 非等閒之輩,150 hours burn in ? no way.... 佢係越煲越有!頭幾十個鐘可以話完全無料到,warm up  佢都未夠! 我果對今日邁向 150,今朝起身第一時間聽,個高頻又再滑d! 低潛又實淨d.... 我都未知要幾多小時去 burn in 佢,由得佢插住係咁播先
回復

赤道戇狗 發表於 2017-9-16 09:50
咁我俾定少少意見你,呢對 falmenco 非等閒之輩,150 hours burn in ? no way.... 佢係越煲越有!頭幾十 ...

有晒心理準備,一定俾耐性慢慢煲掂佢,線方面都盲衝左條法老王夾佢,到時候到手分享聽感俾咁多位師兄
回復

赤道戇狗 發表於 2017-9-16 09:50
咁我俾定少少意見你,呢對 falmenco 非等閒之輩,150 hours burn in ? no way.... 佢係越煲越有!頭幾十 ...

edited edited
回復

yuen1111 發表於 2017-9-16 10:06
有晒心理準備,一定俾耐性慢慢煲掂佢,線方面都盲衝左條法老王夾佢,到時候到手分享聽感俾咁多位師兄:lov ...

等你的線材配搭報告
回復